фото: Ilikeliljon, УикипедияМакар и неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското

...
фото: Ilikeliljon, УикипедияМакар и неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското
Коментари Харесай

На 20 април 1876 година по стар стил преди 145 години избухва Априлското въстание

фото: Ilikeliljon, Уикипедия

Макар и несполучливо, то съставлява самобитен връх на българското националноосвободително придвижване. В основата на въстанието е тъй наречените Гюргевски революционен комитет, в който влизали Стефан Стамболов, Панайот Волов, Стоян Заимов, Никола Обретенов, Георги Бенковски, Иларион Драгостинов и други. Ръководител бил Стамболов, а секретар – Стоян Заимов.

Къщата, в която заседавали революционерите, е непокътната и до през днешния ден и от няколко години по самодейност на организацията на Вътрешна македонска революционна организация в Русе до нея се провежда велопоход.

Тази година, заради наложеното изключително състояние поради пандемията Covid 19 походът няма да се организира, предава тжн.бг.. От 17:30 часа в храма „ Всех Святих “ в Русе ще бъде отслужена панихида в памет на героите, посветили живота си за Освобождението на Отечеството. След панихидата, под формата на шествие и с поднасяне на цветя, ще бъдат почетени героите, посветили своя живот на Освобождението.

Гюргевските дейци не фиксирали точна дата за повдигане на въстанието в България, а предложили три дати, на които вероятно да избухне въстанието: 1 април, 1 май или 11 май. В хода на подготовката всеки трябвало да реши степента на подготвеност и да дефинира датата на въстанието. Една обща дата трябвало да се съгласува сред апостолите на четирите окръга.

Трескавата подготовка правела усещане на локалните мюсюлмани и на османските управляващи. Сигурна информация за “предприятието ” обаче те получили едвам след Оборище от участник в събранието, чието име на изменник е изтрито от паметника в местността.

От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на “мирната парадайса ”. При опит да бъде хванат Тодор Каблешков, копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни. Мюдюринът бил погубен, а в градчето била открита революционна власт.

Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките, Каблешков изпратил в Панагюрище популярното “Кърваво писмо ”. Писмото е пренесено от 19-годишния Георги Салчев, който минал петчасовия път от Копривщица до Панагюрище единствено за два часа.

От 95 въстанали села и градчета, във въстанието вземат участие едвам към 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Апостолите и починалите във въстанието остават в българската история не като мъченици, а като герои.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР